Reçel, meyvelerin şekerle kaynatılması sonucu oluşan bir tür tatlıdır. Daha çok kahvaltıda tüketilir. Ayrıca kek, pasta ve çöreklerin üzerine sürülerek onları tatlandırmada da kullanılmaktadır.
Marmelat, ise meyvelerin rendelenip şeker katılarak kaynatılmasıyla yapılan bir çeşit reçeldir. Reçelden daha çok kaynatılır ve suyunu daha çok çeker. Dolayısıyla reçele göre akışkanlığı daha azdır. Kökeni Portekizce ayvadan türemiştir.
Farklı şekillerde reçel yapılmaktadır. Bunlardan ilki reçel yapılacak meyvelerin önce şekerde bekletilerek daha sonra kaynatılması, ikincisi ise reçel yapılacak meyvenin reçel şurubu ile kaynatılarak hazırlanmasıdır. Ben ayva gibi içerisinde az su bulunduran meyveleri bir gece önceden şekerde bekleterek kaynatıyorum. Vişne, çilek gibi şekilleri kolay bozulan bol sulu meyveleri ise şeker şurubunda kaynatıyorum. Kullanılan şeker miktarı kişilerin zevklerine göre değişse de genel eğilim bir ölçü meyveye bir ölçü şeker şeklindedir.
Çilek reçeli yapılışı:
1kg kiraz
1 kg şeker
Dörtte bir limon suyu
1 tatlı kaşığı tereyağı (İşteğe göre)
Şeker çok az (yaklaşık 1 çay bardağı) suyla koyu şurup kıvamına gelene kadar kaynatılır. Ayıklanmış yıkanmış sağlam çilekler bu şuruba ilave edilir biraz daha kaynatılır. Çilekler şurubu çekince limon suyu ilave edilerek tencere ocaktan alınır. Reçel yayvan bir kapta üstüne tülbent geçirilerek bir iki gün güneşte bekletilir. Sterilize edilmiş cam kavanozlara konarak saklanır.Kaynarken istenirse içine 1 tatlı kaşığı tereyağı katılarak parlak olması sağlanır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder