26 Aralık 2012 Çarşamba

ÇİLEK REÇELİ


Reçel, meyvelerin şekerle kaynatılması sonucu oluşan bir tür tatlıdır. Daha çok kahvaltıda tüketilir. Ayrıca   kek, pasta ve çöreklerin üzerine sürülerek onları tatlandırmada da kullanılmaktadır.

Marmelat,  ise  meyvelerin rendelenip şeker katılarak kaynatılmasıyla yapılan bir çeşit reçeldir. Reçelden daha çok kaynatılır ve suyunu daha çok çeker. Dolayısıyla reçele göre akışkanlığı daha azdır. Kökeni Portekizce ayvadan türemiştir.

Farklı şekillerde reçel yapılmaktadır. Bunlardan ilki reçel yapılacak meyvelerin önce şekerde bekletilerek  daha sonra kaynatılması, ikincisi ise reçel yapılacak meyvenin reçel şurubu ile kaynatılarak hazırlanmasıdır. Ben ayva gibi  içerisinde  az su bulunduran meyveleri bir gece önceden şekerde bekleterek kaynatıyorum. Vişne, çilek gibi şekilleri kolay bozulan bol sulu meyveleri ise şeker şurubunda kaynatıyorum. Kullanılan şeker miktarı kişilerin zevklerine göre değişse de genel eğilim bir ölçü meyveye bir  ölçü şeker şeklindedir.

Çilek reçeli yapılışı:

1kg kiraz

1 kg şeker

Dörtte bir limon suyu

1 tatlı kaşığı tereyağı (İşteğe göre)

Şeker  çok az (yaklaşık 1 çay bardağı) suyla  koyu şurup kıvamına gelene kadar kaynatılır. Ayıklanmış yıkanmış sağlam çilekler bu şuruba ilave edilir biraz daha kaynatılır. Çilekler şurubu çekince limon suyu ilave edilerek   tencere ocaktan alınır. Reçel  yayvan bir kapta üstüne tülbent geçirilerek  bir iki gün güneşte bekletilir. Sterilize edilmiş cam kavanozlara konarak saklanır.Kaynarken istenirse içine 1 tatlı kaşığı tereyağı katılarak parlak olması sağlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder