31 Aralık 2012 Pazartesi

Nar Ekşisi

 
Nar, bolluğun bereketin simgesi; aşurenin kraliçesi, çocukluğumun oyun meyvesi. Nar mevsimi gelince bizim ailede bir telaştır başlardı.Toplanması, suyunun çıkarılması....Nar toplanırken   büyüklere engel olmayalım diye babam kargıdan oyuncaklar yapar yada narın ucuna küçük bir delik açarak nar suyu içmemizi sağlardı yada horoz çıkarırdı. Pek çok insan nar ayıklamayı bilmez; tahta kaşıkla arkasına vur ,bir torbanın içine koy salla v.s. Ben size kendi yöntemimizden bahsetmek isterim.Önce narın çanak kısmına küçük bir kare çizik atılır  ve bu şapka gibi kısım alınır amaç narın  damarlarını görmektir.Ardından iç yapraklarına bakılır ve herbir su yolu gibi şekilsiz görünen çizgilere dikkat edilerek kareden aşağı kadar ince çizikler atılır ve iki el arasına alınarak açılır.İç beyaz kabukları temizlendiğinde horoz ibiğini andıran bir görüntü ortaya çıkar işte biz buna horoz deriz. Sizlerle babaannemin yaptığı nar ekşisi tarifini paylaşmak isterim.Bizim ailede nar koyu  pekmez yada bal kıvamında olur. Koyu halde iken tatlı olur seyreltildikçe ekşiliği  artar.Yanlış yazmadım yanlış okumadınız.Salatalarda kullanmadan önce suyla seyreltilir ve ekşiliği artar.Karın ağrısına ve ishale  ise karşı bir tatlı kaşığı içmek faydalıdır.Ayrıca babaannem ekşi nar kabuğundan bir tür merhem yapardı  yanıklarda kullanmak üzere. Bizler büyüdükçe bu merhemi güzellik maskesi haline dönüştürdük ve kullandık.Babannemi tarifi şöyledir:
Malzemeler:
Ekşi nar

Yapılışı :
Tanelenen ve beyaz kabuklarından özenle ayıklanan narlar çok az suyla haşlanır. Daha sonra süzgece  alınarak suyu çekirdeklerinden ayrılır.Bu işlemi meyve preslerinde yapmamanızı, tarife sadık kalmanızı öneririm çünkü çekirdeklerin ve beyaz iç kabuğunun suya geçmesi  nar ekşisini acılaştırır.Elde edilen su  tekrar ocağa konarak kısık ateşte bal yada koyu pekmez  kıvamına gelene kadar kaynatılır.Soğuyunca şişelere aktarılır.Kullanmadan önce suyla seyreltilmesi gerekir.
 
 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder