26 Aralık 2012 Çarşamba

KİRAZ REÇELİ


KİRAZ REÇELİ:

Kiraz reçeli,  bizim ailede Katı turhane veya  Bey kirazı cinsleri ile yapılır. Başkaları tarafından  pek  bilinmeyen,  pazarda açık renginden dolayı alıcı bulamayan bu kirazları yemeği çok severim. Napolyon gibi iri, sapı kısa gibi tatlı değillerdir  ama ısırıldığında lezzetleriyle  şaşkınlık yaratırlar. Ailece dedem tarafından dikilen bu iki cins kiraz ağaçlarının bakımına ayrıca özen gösteririz ve her yıl bu ağaçlardan topladığımız kirazlarla reçeller yaparız. Pazarda bulabilirseniz denemenizi tavsiye ederim.Ölçüleri şöyle:

 1kg kiraz

1 kg şeker

Dörtte bir limon suyu

1 tatlı kaşığı tereyağı (İşteğe göre)

Yapılışı:

Şeker çok az  (yaklaşık 1 çay bardağı) suyla  koyu  şurup kıvamına gelene kadar kaynatılır. Ayıklanmış yıkanmış sağlam çilekler bu şuruba ilave edilir biraz daha kaynatılır. Kirazlar  şurubu  çekince limon suyu ilave edilerek   tencere  ocaktan alınır.  Reçel yayvan  bir kapta  üstüne tülbent geçirilerek  bir iki gün güneşte bekletilir. Sterilize edilmiş cam kavanozlara konarak saklanır. Kaynarken istenirse   içine  1 tatlı  kaşığı  tereyağı  katılarak parlak olması sağlanır.

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder