KİRAZ REÇELİ:
Kiraz reçeli, bizim ailede Katı turhane veya Bey kirazı cinsleri ile yapılır. Başkaları tarafından pek bilinmeyen, pazarda açık renginden dolayı alıcı bulamayan bu kirazları yemeği çok severim. Napolyon gibi iri, sapı kısa gibi tatlı değillerdir ama ısırıldığında lezzetleriyle şaşkınlık yaratırlar. Ailece dedem tarafından dikilen bu iki cins kiraz ağaçlarının bakımına ayrıca özen gösteririz ve her yıl bu ağaçlardan topladığımız kirazlarla reçeller yaparız. Pazarda bulabilirseniz denemenizi tavsiye ederim.Ölçüleri şöyle:
1kg kiraz
1 kg şeker
Dörtte bir limon suyu
1 tatlı kaşığı tereyağı (İşteğe göre)
Yapılışı:
Şeker çok az (yaklaşık 1 çay bardağı) suyla koyu şurup kıvamına gelene kadar kaynatılır. Ayıklanmış yıkanmış sağlam çilekler bu şuruba ilave edilir biraz daha kaynatılır. Kirazlar şurubu çekince limon suyu ilave edilerek tencere ocaktan alınır. Reçel yayvan bir kapta üstüne tülbent geçirilerek bir iki gün güneşte bekletilir. Sterilize edilmiş cam kavanozlara konarak saklanır. Kaynarken istenirse içine 1 tatlı kaşığı tereyağı katılarak parlak olması sağlanır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder