28 Aralık 2012 Cuma

Şalgam Suyu

Şalgamın, şalgam kökleri yerine  kırmızı (bazı yörelerde siyah havuç denir) havuçtan yapıldığını öğrendiğimde çok şaşırmıştım.Şalgam suyu yapmağa  karar verdim . İnternette biraz araştırdım.Sıra malzemeleri tedarike gelince kırmızı havuç bulamadım.Turuncu havuçtan olmaz mı diye düşündüm mutfakta yapboz denemeleri harekatını başlattım.Tarifin orijinali  cahide jibek'in sitesinde. Uygulamada çok küçük farklar bulabilirsiniz ama bu tarif de başarısını kanıtlamıştır.

Malzemeler:
1 kilo havuç (kırmızı tercih edilir)
1-2 adet pancar
1-2 adet şalgam (şart değil varsa ben buldum ve kullandım)
1 yemek kaşığı kuru maya
Nohut
Bulgur
1 Tatlı kaşığı şeker
1 Yemek kaşığı tuz
Ekmek içi
İstenirse servis edilirken acı biber turşu suyu ilavesi

Yapılışı:
Sebzeler yıkanır, taraşlanır ve uzunlamasına doğranarak kavanoza yerleştirilir.Bulgur ve nohut ezilir.Bir parça ekmeğin içerisine (yaklaşık bir köşe dilimi) kuru maya, nohut, şeker, tuz ve bulgur konarak hafifçe avucumuzda  bastırılır.Tüm bu malzemeler temiz bir tülbentle sarılarak kavanoza yerleştirilir.Kavanozun ağzı kapatılır.İlk günler ortamda oluşan karbondioksitleri bertaraf etmek için tıpkı turşulara yapıldığı gibi kavanozun ağzı açılır ve sallanır.Ortam sıcaklığına bağlı olarak 15-20 gün içerisinde şalgam suyu oluşur. Kavanozdan tülbent alınır. Ben içerken yaptığım acı biber turşu suyundan birazcık ilave ederek içmeyi sevenlerdenim.Afiyet olsun.
 

 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder