Malzemeler:
1 kilo havuç (kırmızı tercih edilir)
1-2 adet pancar
1-2 adet şalgam (şart değil varsa ben buldum ve kullandım)
1 yemek kaşığı kuru maya
Nohut
Bulgur
1 Tatlı kaşığı şeker
1 Yemek kaşığı tuz
Ekmek içi
İstenirse servis edilirken acı biber turşu suyu ilavesi
Yapılışı:
Sebzeler yıkanır, taraşlanır ve uzunlamasına doğranarak kavanoza yerleştirilir.Bulgur ve nohut ezilir.Bir parça ekmeğin içerisine (yaklaşık bir köşe dilimi) kuru maya, nohut, şeker, tuz ve bulgur konarak hafifçe avucumuzda bastırılır.Tüm bu malzemeler temiz bir tülbentle sarılarak kavanoza yerleştirilir.Kavanozun ağzı kapatılır.İlk günler ortamda oluşan karbondioksitleri bertaraf etmek için tıpkı turşulara yapıldığı gibi kavanozun ağzı açılır ve sallanır.Ortam sıcaklığına bağlı olarak 15-20 gün içerisinde şalgam suyu oluşur. Kavanozdan tülbent alınır. Ben içerken yaptığım acı biber turşu suyundan birazcık ilave ederek içmeyi sevenlerdenim.Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder