27 Aralık 2012 Perşembe

Yer Elması Turşusu


Yer elması kış aylarında mutfakta eksik etmediğim kök sebzelerdendir. Mercimekli çorbası, pirinçli borani yemeği yapılabildiği gibi çiğ olarak rendelenip salata olarak tüketilebilinir.Ben biraz farklı birşey denemek istedim ve turşusunu yaptım.Yer elmasını sevenler için değişik bir alternatif. 
 
Tarifi:
10-15 adet orta büyüklükte yer elması
Tane beyaz biber
Hardal tohumu
Maydanoz
Salamura tuz
Sirke

Yapılışı: 
Yer elmaları mutfak fırçasıyla güzelce yıkanır ve kumu gitsin diye bir süre de suda bekletilir.Kabukları hafif traşlanarak birer cm eninde parçalara ayrılır. En zor kısmı da budur çünkü yerelmaları  yamru yumru yapıları nedeniyle düzgün şekillerde kesmek oldukça zordur. Kesmeden yumrulardan küçük parçalara ayırmak farklı bir alternatif olabilir. Ardından bir kapta  soğuk-buzlu-tuzlu su karışımı hazırlanarak yer elmaları bu karışımın içine aktarılır. Buzdolabı rafında 1-2 saat bekletilir. Sterilize edilmiş kavanozun altına 1 yaprak defne yerleştirilir.Tane beyaz biber, biberiye, hardal tohumularını kavanozun içine atılır.Üzerine yer elmaları  ve sirke salamurasını ilave edilir.En üste maydanoz yerleştirilir.

Salamura Hazırlanışı:


 
 
Turşu çeşitlemeleri soldan sağa  siyah turp/brokoli ve yer elması turşuları
 
Salamura hazırlamak turşu kurmanın temelidir.Turşunun temel tarifine bakacak olursak ;meyve ya da sebzelerin belirli konsantrasyonlarda tuzlu salamura içinde yada kendi özsularının fermantasyonu sağlanarak uzun müddet saklanabilme kabiliyetinin artırılması işlemine turşulama, yenilebilen sebzesine ise turşu denir. Evlerimizde genellikle tuzlu salamurada bekletilen turşular yapılmaktadır.Tuz-sirke ve evin ortam sıcaklığı turşunun lezzetini oluşturan en önemli etkenlerdir.Hemen tüketilmek isteniyorsa tuz-sirke oranı arttırılmalıdır. Buzdolabında saklanacak turşular için bu oranın düşük tutulmasında sakınca yoktur.Benim turşularımda kullandığım oran şöyledir; kavanozun 1/3 kadar sirke ve boğazda yanma hissi uyandıran salamura tuzu ve biraz şeker kaynatılmış soğutulmuş suya ilave edilir ve karıştırılır. Eğer hızlıca sonuca ulaşmak istenirse nohut, sarımsak gibi fermantasyonu tetikleyen gıda takviyeleri ayrıca kullanılabilinir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder