8 Ocak 2013 Salı

Lakerda

Tuzlu balık yapımı, çocukluğumda babamla    eğlenerek  yaptığımız bir lezzetti.  Babam balıkları özenle temizler ve tenekelere basardı.Tenekelerin üzeri lehimlenirdi... Annem yemeden önce suda bekletir sonra  hazırlardı.Seneler geçti tansiyon v.s. derken bazı lezzetler unutulmaya yüz tuttu. Yıllar sonra tıpkı benim küçüklüğümde olduğu gibi  aşağıda fotoğraflanan lakerdayı eşimle kızım  hazırladılar bana sürpriz olarak. Gözlerim doldu gördüğümde.Tarifi nedir dedim:bolca sevgi, fazlaca itina, biraz tuz, biraz balık dediler muzipçe.
Malzemeler: Torik yada palamut balığı
Turşuluk tuz
Defne yaprağı
Yapılışı:
Lakerda yaparken kullandığınız bıçak keskin olmalıdır. Ayrıca etin kesilirken dağılmaması için balığı 5-10 dk buzlukta bekletirseniz daha rahat kesersiniz.Balığın kafası ve kuyruğu  keskin bir bıçakla alınır, gövdesi kalın parçalara bölünür.Balığın bel kemiğinin içindeki delikler  gerekirse bir şiş yardımıyla temizlenir ve yıkanır. Amaç kan ve pıhtının hiç  kalmaması.Tuzlu-soğuk-buzlu suda buzdolabında 1 gece bekletilir. Ertesi gün kavanozun dibine önce kalın tuz konulur, ardından bir kat balık bir kat tuz ve arara defne yaprağı yerleştirilir.Lakerda 7-10 gün sonunda yemeğe hazır hale gelecektir.Yemeden önce derileri temizlenir ve fazla tuzu gitmesi için suda bekletilir.Zeytinyağı ve limonla servis edilir. Sevgiyle kalın.







Hiç yorum yok: