8 Ocak 2013 Salı

Trabzon Hurması Çeşitlemeleri: Trabzon Hurması Pestili

Pestil harika bir atıştırmalıktır. Bu yaz bolca üzüm, kızılcık, kiraz ve erik pestili yaptım ve sonuçlardan son derece memnunum.Trabzon hurmasından ise ilk kez denedim. Yapımı aynıydı fakat güneş etkisini yitirdiğinde fırında kurutmak zorunda kaldım.Anladım ki güneş  çok önemli bir faktörmüş pestil yapımında. Fırında kurutmak bana göre aynı etkiyi sağlamadı.Tarif şöyle:
Malzemeler:
 
1 kg kadar trabzon hurması (Japon elması)
250 gr şeker
1 yemek kaşığı nişasta
 
Yapılışı:
Bol suyla yıkanan, çürükleri ayıklanan meyveler, üzerine çok az su konularak haşlanır.Süzgeçten geçirilerek kabuklarından ayrılır.Tekrar tencereye konarak şeker ilavesiyle bir taşım kaynatılır.Soğuk suyla inceltilen nişasta karışıma ilave edilir. Biraz daha kaynatılır. Fırın tepsilerine  yağlı kağıt serilir ve tüm malzeme çok ince olacak şekilde tepsiye aktarılır. (Güneşte kurumaya bırakılır.) Fırın 50 C'ye ayarlanır ve uzun bir bekleyişe geçilir. Yaklaşık   20 saat sonra pestiller yenmeye hazırdır.Elinizle bastırdığınızda meyve karışımı  elinize bulaşmazsa olmuş demektir.Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder