10 Ocak 2013 Perşembe

Trabzon Hurması Çeşitlemeleri:Trabzon Hurması Sirkesi

Marmelat, pestil derken sırada trabzon hurması sirkesi  ile likörü yapımı var. Bünyesinde şeker barındıran her türlü yaş yada kuru meyveler ile bunların şıraları önce etil alkole ardından asetik asit fermantasyonuna uğraması sonucunda  sirkeye dönüşür. Yani temel prensip olarak içki yapımında bir noktada   fermantasyonu durduramazsanız (ki ev yapımı ürünler de  tam anlamıyla fermantasyonun durdurulduğu söylenemez aslında.Ancak miktarlar küçük tutulduğu için etkileri en azdır.) üzülmeyin sirke üretmiş olursunuz. Sirkenin keskinliği de zamanla orantılı olarak değişiklik gösterir.Şimdi tariflere geçelim.

Malzemeler:

1 kg trabzon hurması
3-4 yemek kaşığı şeker
Su
Sirke anası(varsa ben bu sirke yapımında  kullanmadım)
Yapılışı:
 
Meyveler yıkanır ve üzerinde tekrar faydalı bakterilerin üremesi için bir süre bekletilir.Steril bir kavanoza meyveler, şeker ve su ilave edilir.Kavanozun ağzına  bir tülbent gerilir ve güneş almayan ılık bir yerde bekletilir.Fermantasyonda,  ortamın sıcaklığı, meyvelerin olgunluğu v.s. pek çok süreci etkileyen faktör vardır.O yüzden şu kadar hafta demek çok doğru olmaz ancak sirke kavanozunun üzerinde meyve sinekleri göründüğünde sirkeniz olmuştur. Meyvelerini süzerek berrak suyunu kullanabilirsiniz.Ben bu tarifi sirke anası kullanmadan yaptım.Çünkü mutfakta yapbozda ilk denememdi.Deneyimler: meyvenin aromasını damağınızda hissedebiliyordunuz.Elma sirkesi gibi yumuşaktı.Biraz daha keskin lezzet elde etmek için kavanozun yarısını ayırarak fermantasyonu devam ettirdim.Keskin ve ekşi tadı da elde etmiş oldum.Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder