9 Ocak 2013 Çarşamba

Radika Salatası(Karahindiba,Aslandişi,Acıgüynek....)

Radika, acıgüynek, aslandişi....adına ne derseniz deyin papatyaya benzeyen,  hemen her kıtada  türleri olan bu güzel sarı çiçekli bitkiye neden kara-hindiba denir hiç anlamış değilim.Ama acımtrak tadını bilir ve kuru fasulyenin yanında yemesini severim. Benim ailem sadece zeytinyağlı-limonlu salatasını yapar radikanın.Ancak farklı kıtalarda soslarda,çorbalarda  yada etlerin yanına püre olarak ta kullanıldığını okudum. En kısa zamanda radika ile ilgili mutfakta yapbozlara başlarım.Ben annemden farklı olarak kurutulmuş domates ilave ettim salataya ve sonuç mükemmeldi.Gelelim tarife:
Malzemeler:
1 bağ radika
kurutulmuş domates
limon
zeytinyağı
tuz

Radikalar ayıklanır ve bol suda kumları gidene kadar yıkanır.Kaynayan suya biraz tuz atılır ve  radikalar tencereye konur.Yaklaşık 10 dakika kadar kaynatılır.Kurutulmuş domates, zeytinyağı ve limonla servis edilir.Eğer evde turunç varsa limon yerine turunç ilave edin salatanıza sonuçtan memnun kalacaksınız .Afiyet olsun.

 





Bunları Biliyor Muydunuz : Karahindiba,  papatyagiller  familyasından yaygın bir bitki türüdür.Mısır ve Kıpçak Türkleri'nin "katagan", Çağatay Türkleri'nin "saçratku" olarak bildikleri bu bitkinin en yaygın adı günümüzde radikadır.  En iyi potosyum kaynaklarından biri olan radika ayrıca pekçok vitamin de içerir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder