2 Ocak 2013 Çarşamba

Karamelize Süt ? Süt Reçeli? (Dulce De Leche)

Süt reçeli? Tarifi ilk gördüğümde bu  reçel tarifi olamaz  çeviri hatası var diye düşündüm. Çünkü reçel olabilmesi için meyve yada sebze olmalı ve amacı bu malzemelerin  uzun vadede korunması/ saklanması olmalı. Yabancı kaynakları incelemeye başladım.  Küçük farklılıklarla pek çok yerde tarife rastlamak mümkün. Ancak işin özü sütü bozarak şekerle birlikte karamelize etmek; bunun için sadece süt/şeker  karbonat kullanıldığı gibi süt tozu/süt/şeker ; yoğunlaştırılmış süt/süt/şeker  yada krema/süt/şeker kombinasyonları kullanılabilir.Metot olarak da farklı hazırlayabilirsiniz; kısık ateşte ocakta, orta hararette benmari usulü ocakta, fırında hatta ekmek makinelerinde yada yoğurt makinelerinde dahi denenebilir.Ortamdan sütün içindeki suyu buharlaştıran her metodu kullanabilirsiniz.Yapım süresi kullandığınız malzeme ve  yapım şeklinize göre farklılık gösterecektir. Ancak en az 2 saat bu işle uğraşacağınızı bilmekte fayda var.Ben farklı zamanlarda farklı şeyler deneyerek süt/krema/şeker kombinasyonunu ve ocakta kısık ateşte hazırlamakta karar kıldım.Size tavsiyem içine vanilya koymayın sütün kendi kokusu çok daha iyi. Beklenen sürenin sonunda çabaya değdiğini göreceksiniz.Bir kaç malzeme katkısıyla yada sade iyi bir kahvaltılık; pasta yardımcı malzemesi yada tatlı krizini atlatmada güçlü bir destekçi.Karamelize süt tarifine  geçmeden önce, içindeki ana madde süt olduğu için mutlaka buzdolabında saklanması  ve çabuk tüketilmesi gerektiğini hatırlatmakta fayda görüyorum.Afiyet olsun.
 
Malzemeler:
1 Kg süt
200 ml krema
1 su bardağı şeker
1/2 çay kaşığı karbonat
 
Yapılışı:
Malzemelerin tümü yayvan ve yüksek bir tencereye konur; başlangıçta sürekli daha sonra giderek azalan şekilde ve en son 10 dakikada bir karıştırarak pişirilir.Yaklaşık 1 saatin sonunda sütün rengi dönmeye başlıyor.Olmaz diye hiç üzülmeyin dibini tutturmamaya dikkat ederek karıştırın ve sabır gösterin.Dibini tuttururum diyorsanız benmari usulu sizin için daha uygundur.Süre uzar ama sonuç hüsran olmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder