Süt reçeli? Tarifi ilk gördüğümde bu reçel tarifi olamaz çeviri hatası var diye düşündüm. Çünkü reçel olabilmesi için meyve yada sebze olmalı ve amacı bu malzemelerin uzun vadede korunması/ saklanması olmalı. Yabancı kaynakları incelemeye başladım. Küçük farklılıklarla pek çok yerde tarife rastlamak mümkün. Ancak işin özü sütü bozarak şekerle birlikte karamelize etmek; bunun için sadece süt/şeker karbonat kullanıldığı gibi süt tozu/süt/şeker ; yoğunlaştırılmış süt/süt/şeker yada krema/süt/şeker kombinasyonları kullanılabilir.Metot olarak da farklı hazırlayabilirsiniz; kısık ateşte ocakta, orta hararette benmari usulü ocakta, fırında hatta ekmek makinelerinde yada yoğurt makinelerinde dahi denenebilir.Ortamdan sütün içindeki suyu buharlaştıran her metodu kullanabilirsiniz.Yapım süresi kullandığınız malzeme ve yapım şeklinize göre farklılık gösterecektir. Ancak en az 2 saat bu işle uğraşacağınızı bilmekte fayda var.Ben farklı zamanlarda farklı şeyler deneyerek süt/krema/şeker kombinasyonunu ve ocakta kısık ateşte hazırlamakta karar kıldım.Size tavsiyem içine vanilya koymayın sütün kendi kokusu çok daha iyi. Beklenen sürenin sonunda çabaya değdiğini göreceksiniz.Bir kaç malzeme katkısıyla yada sade iyi bir kahvaltılık; pasta yardımcı malzemesi yada tatlı krizini atlatmada güçlü bir destekçi.Karamelize süt tarifine geçmeden önce, içindeki ana madde süt olduğu için mutlaka buzdolabında saklanması ve çabuk tüketilmesi gerektiğini hatırlatmakta fayda görüyorum.Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 Kg süt
200 ml krema
1 su bardağı şeker
1/2 çay kaşığı karbonat
Yapılışı:
Malzemelerin tümü yayvan ve yüksek bir tencereye konur; başlangıçta sürekli daha sonra giderek azalan şekilde ve en son 10 dakikada bir karıştırarak pişirilir.Yaklaşık 1 saatin sonunda sütün rengi dönmeye başlıyor.Olmaz diye hiç üzülmeyin dibini tutturmamaya dikkat ederek karıştırın ve sabır gösterin.Dibini tuttururum diyorsanız benmari usulu sizin için daha uygundur.Süre uzar ama sonuç hüsran olmaz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder