Geniş bir familyaya adını veren ama bana göre sofralarda hakettiği değeri bulamayan bir narenciyedir turunç.Görüntüsü portakala benzeyen, suyu acımtırak olan bu meyvenin suyu çıkarılarak ekşi niyetine kullanır,kabuklarından da reçel ve şekerlemeler yapılır bizim ailede.Turunç reçeli yapmak oldukça zahmetlidir. Ancak değişik tatlara meraklılar tarafından mutlaka denenmeli diye düşünüyorum acı/mavru tadıyla sizleri şaşırtabilir.
Malzemeler:
18 adet turunç
3 su bardağı su
6 su bardağı şeker
1 adet limon
iğne-iplik
Yapılışı:
Turunçlar güzelce yıkanır rende ile dış kabukları rendelenir.Bu kısım kullanılmaz. İç beyaz kabukları yaklaşık birer cm genişliğinde kesilir ve dar yerinden geniş yerine doğru sarılarak ipe sıkıca dizilir.İp bağlanarak su dolu tencereye turunç kabukları konur.Gelip gittikçe suyu değiştirilir. Turuncun kabuğunun acısı çıkması sağlanır.Bir gece suda bekleyen turunçlar ertesi günü kaynatılır.Acı suyu atılır. Tekrar tencereye su konularak gelip gittikçe suyu değiştirilir. Ertesi günü tekrar kaynatılır ve gene suda bekletilir.Tenceredeki su kontrol edilerek işlem sonlandırılır yada tekrar devam edilir.Hiç acı olmaması gerekir.Başka bir kapta şeker ve su karıştırılarak koyu bir şurup elde edilir.İpe dizili turunçlar bu suya konur ve biraz kaynatılır. Limonla kestirilir.İpleri çıkarılarak kavanoza yerleştirilir.
Bunları Biliyor Muydunuz ? Turunç kabuğundan elde edilen eterik yağa 'petitgrain', çiçeklerinden elde edilen eterik yağa 'neroli' denir.Alternatif tıpta bitkisel ilaçlar yapılan bir meyvedir.
Canım arkadaşım Turunç reçelini tatmak bana kısmet oldu. Ellerine sağlık. Tadı enfesti.
YanıtlaSilBloğun hayırlı uğurlu olsun... Hayatta herşey gönlünce olsun...
Yeni ve değişik tariflerini bekliyoruz.....
Çok teşekkür ederim canım.Sevdiklerimizle hayat güzel. Yeni yılda da birlikte yapar birlikte tadarız inşallah.
Sil